Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

SV1BJY portable 144MHz antenna

Με την άδεια του  SV1BJY  από το  blog http://2mdes.blogspot.com


Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

SV1BJY portable 144MHz antenna

 Θα περιγράψω, την κεραία που χρησιμοποιώ στις ορειβατικές εξορμήσεις μου, για την οποία πολλοί με ρωτάνε. Πρόκειται για μια κατευθυντική κεραία πέντε στοιχείων για τους 144ΜΗz.
Στην σχεδίαση της συγκεκριμένης κεραίας, το πρώτο ζητούμενο ήταν η ευκολία μεταφοράς όταν αυτή ήταν απόσυναρμολογημένη. Δεύτερο ζητούμενο η ευκολία συναρμολόγησης, ή δυνατόν χωρίς εργαλεία και χωρίς πολλά αποσπώμενα μέρη.
Βεβαίως θα έπρεπε να έχει καικαλή απολαβή! Η κεραία προορίζεται για φορητή χρήση, επομένως όσο πιο μεγάλη απολαβή δίνει τόσο λιγότερο βάρος θα κουβαλάμε στο σακίδιο από θέμα πομποδέκτη και μπαταρίας.

Το σχέδιο της κεραίας με τις διαστάσεις της φαίνεται δίπλα. Το ολικό της μήκος είναι 1,71m αλλά το boom αποσυναρμολογείται σε δυο κομμάτια. Τα κομμάτια δεν είναι ίσα, κι αυτό γιατί ήθελα το ένα κομμάτι μεγαλύτερο από 1μέτρο για να χωρά στο εσωτερικό του τα παρασιτικά στοιχεία. Το αλουμίνιο του boom είναι 15Χ15. Τα στοιχεία είναι όλα μπρούτζιναδιαμέτρου 2,5χιλιοστών. (Μπρουτζοκόλληση).

Το δίπολο εκπομπής είναι ανοιχτού τύπου και οδηγείται με κάθοδο 50Ω, όμως μέσα στο πλαστικό κουτί υπάρχει ένα κομμάτι λ/4 καλώδιο RG-174 τυλιγμένο να σχηματίζει 5 σπείρες. Η είσοδος είναι σε ένα γειωμένο βύσμα Ν-type. Με αυτή την συνδεσμολογία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η κεραία συντονίζει άριστα στους 144,300MHz. Όπως θα δείτε και στην φωτογραφία τα δύο σκέλη του διπόλου αποσπώνται από το κουτί και συνδέονται με μπόρνες τύπου τροφοδοσίας χαμηλής τάσης.
Πάμε τώρα στα παρασιτικά στοιχεία τα οποία όπως είπα και πιο πάνω είναι μπρούτζινα. Αυτό έχει ένα μειονέκτημα (βάρος) και πολλά πλεονεκτήματα: καταρχήν βγαίνει σε πολύ μικρές διατομές 2mm 3mm κλπ και μπορεί να γανωθεί και να κολληθεί. Εκεί λοιπόν που το κάθε στοιχείο μπαίνει στο boom, με το κολλητήρι έκανα ένα μικρό εξόγκωμα με καλάϊ που χρησιμεύει σαν «stop». Δίπλα ακριβώς με ένα κομμάτι θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι, το σημάδεψα για να ξέρω την θέση του πάνω στο boom: Ο για 1ος κατευθυντήρας, ΟΟ για δεύτερος, ΟΟΟ για τρίτος…
Και ερχόμαστε στον πρωτότυπο τρόπο στήριξης, που είναικαι το μυστικό της ευκολίας συναρμολόγησης της κεραίας. Στο boom έχουν βιδωθεί αγώγιμα υποδοχές για τους κατευθυντήρες και τον ανακλαστήρα. Οι υποδοχές αυτές είναι οριχάλκινες μπόρνες (1) που συνήθως υπήρχαν σε μαγνητικά στρατιωτικά τηλέφωνα παρελθόντων ετών ή, σε τηλεφωνικούς πίνακες εκστρατείας. Όσοι είχατε περάσει από ΚΕΠΙΚ, διαβιβάσεις κλπ δείτε και τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε τι εννοώ. Αυτές οι μπόρνες όταν πιεστούν(2), αφήνουν ένα διάκενο 2,7 χιλιοστών, το οποίο κλείνει με τη βοήθεια ενός κρυφού ελατηρίου όταν πάψουμε να πιέζουμε. Εκεί, σε αυτό το διάκενο, αφού πιέσουμε περνάμε το παρασιτικό στοιχείο μέχρι το «stop» που έχουμε σχηματίσει όπως γράφω πιο πάνω. Αφήνουμε, και το στοιχείο έχει ασφαλίσει!(3) Ούτε βιδώματα, ούτε ξεβιδώματα!
Με τον παραπάνω τρόπο η κεραία συναρμολογείται –κυριολεκτικά- μέσα σε δευτερόλεπτα! Αυτό θα το εκτιμήσετε ιδιαίτερα αν την χρειαστείτε στην κορυφή ενός βουνού, με παγωμένα χέρια, και με σαθρό έδαφος στα πόδια σας έτοιμο να καταπιεί βίδες και παξιμάδια, ακυρώνοντας την προσπάθεια σας να κάνετε εκπομπή!

Την πρωτοχρησιμοποίησα τον Νοέμβριο με το FT-817, πετυχαίνοντας επαφή στα 600χλμ με μόλις 2,5W. Από τότε έχω κάνει πολλές επαφές με το FT-817 από κορυφές βουνών. Η απολαβή της είναι περίπου 9dbD.

Ο ιστός που την αναρτώ είναι περίπου 5 μέτρα, αλουμινένιος, με στοιχεία που κλείνουν το ένα μέσα στο άλλο. Όλα μαζί τα μεταφέρω σε μια θήκη (made by pethera) που την δένω στα πλάγια του ορειβατικού σακιδίου. Αν εξαιρέσω ότι τυχόν άσχετοι, το βλέπουν σαν όπλο και με ρωτάνε για το κυνήγι, όλο το σετ κεραία-ιστός μεταφέρεται πανεύκολα και εξυπηρετεί το σκοπό του.

Αν αποφασίσετε να την φτιάξετε και δυσκολευτείτε να βρείτε τις οριχάλκινες μπόρνες που περιγράφω πιο πάνω, χρησιμοποιήστε απλές μπόρνες τροφοδοτικού. Βιδώνοντας-ξεβιδώνοντας με το χέρι (αντί να πιέζετε) θα έχετε μια εξίσου εύκολη στην συναρμολόγηση κεραία, χωρίς χρήση εργαλείων, με μια μικρή χρονική επιβάρυνση σε σχέση με την δική μου κατασκευή…
Αν χρειαστείτε βοήθεια, είμαι στη διάθεση σας...
73 SV1BJY

1 σχόλιο: