Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Εξωτερική ρύθμιση ALC για το FT-897


   Πολλές φορές αναδημοσιεύω αναρτήσεις από αλλά blog. Το κάνω για δύο βασικούς λόγους. Μέσα στα μονοπάτια του διαδικτύου είναι πιθανό να παίρνουμε διαφορετική διαδρομή, αποτέλεσμα εμείς οι αναγνώστες και να μην συναντήσουμε μια κατασκευή, μια παρατήρηση ή κάτι το οτιδήποτε που πραγματικά το χρειαζόμαστε σαν γνώση, που της περισσότερες φορές είναι η κινητήριος ιδέα για να την προσαρμόσουμε σε μας.
   Ο δεύτερος λόγος είναι η εκτίμηση στον συγγραφέα. Η αναγνώριση του χρόνου και τις προσπάθειας που διαθέτει για τους υπόλοιπους, (απλά θα μπορούσε ο καθένας να τα κρατάει για τον εαυτό του).
   Η παρακάτω αναδημοσίευση είναι από το blog του Γιάννη SV1BJY.

 

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012


Εξωτερική ρύθμιση ALC για το FT-897...

Όταν είχα πάρει πριν χρόνια το FT897 για φορητή χρήση, είχα πει ότι του βρίσκω δυο μειονεκτήματα. Αστοχίες. Το πρώτο ήταν ότι τα πλήκτρα του δεν είναι φωτιζόμενα! Κάποιος που το έχει στον πάγκο του και το χειρίζεται δεν θα το αντιληφθεί ίσως... Αν όμως το χρησιμοποιήσετε ως φορητό, με ενσωματωμένες μπαταρίες, στην σκηνή μέσα στη νύχτα δεν θα βλέπετε τι πρέπει να πατήσετε για να κάνετε οποιαδήποτε ρύθμιση!!
Το δεύτερο που δεν μου άρεσε ήταν ότι η ελάχιστη ισχύ είναι τα 5W με τροφοδοσία, και τα 2W με μπαταρία. Βεβαίως υπάρχει "κόλπο" που ακόμα και με μπαταρία μπορούμε να ξεγελάσουμε τον ασύρματο και να αποδίδει μέγιστη ισχύ σαν να είναι με εξωτερική τροφοδοσία. Όμως την ελάχιστη ισχύ κάτω των 2WATT δεν την έχουμε, με αποτέλεσμα να σπαταλάμε περιττή ενέργεια από τις μπαταρίες την στιγμή που δεν είναι απαραίτητο. Τι θέλω να πω: μου έχει τύχει πολλές φορές να είμαι σε μια κορυφή βουνού και με μια κεραία 5 στοιχείων να μπορώ να μιλήσω μακριά ακόμα και με 100mW . Ο ασύρματος όμως έχει ελάχιστη ρύθμιση στα 5W επομένως εκπέμπει με 5W και καίει άσκοπα την μπαταρία καταναλώνοντας ενέργεια που θα μπορούσε να μου επιτρέψει περισσότερες ώρες εκπομπής.

Αυτό το δεύτερο πρόβλημα λύνεται, με ένα απλό κύκλωμα που θα δούμε στη συνέχεια...
Ο ασύρματος FT-897 (και το 857 πιθανόν και άλλοι) έχει στο πίσω μέρος μια υποδοχή ACC. Σε αυτή την υποδοχή αν δώσουμε από 0 έως -4Volt θα έχουμε ρύθμιση της ισχύος εξόδου από ελάχιστα mW μέχρι την μέγιστη του μηχανήματος. Στην ουσία επεμβαίνουμε στο ALC του πομπού δίνοντας του αρνητική τάση από μια δική μας εξωτερική πηγή...

Το κυκλωματάκι είναι εξαιρετικά απλό, βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο ΝΕ555 και ελάχιστα υλικά. Σχέδιο στη δίπλα φωτογραφία (πρόχειρο όπως πάντα!). Φτιάχνεται σε ελάχιστα λεπτά σε ένα κομμάτι διάτρητης πλακέτας. Προσοχή χρειάζεται μόνο στις πολικότητες των δυο ηλεκτρολυτικών πυκνωτών και της ζένερ 5,1 Volt...
Για να το δοκιμάσετε πριν το συνδέσετε στον ασύρματο: α) τροφοδοτήστε με +12V ή +13,8V.
β) μετρήστε με ένα βολτόμετρο στο σημείο Α να έχετε -12V .
γ) μετρήστε στο σημείο Β να έχετε -5,1V
δ) μετρήστε στην έξοδο ACC να έχετε μεταβολή τάσης από οV έως -5V γυρίζοντας το δρομέα του 4Κ7.
ε) Αν όλα είναι σωστά συνδέστε ένα στερεοφωνικό βύσμα 3,5mm (το κεντρικό στο ACC και τη γείωση στο εξωτερικό, ενώ το μεσαίο δαχτυλίδι του βύσματος το αφήνετε κενό). Αυτό ήταν!Το κύκλωμα αφού συνδεθεί στο βύσμα ACC του ασυρμάτου, μπορεί να κατεβάζει όσο θέλουμε την ισχύ. Επίσης μπορείτε να το συμπεριλάβετε στην κατασκευή ενός ενισχυτή και να επιλέξετε την ισχύ οδήγησης ανεξάρτητα της ρύθμισης από το μενού του ασυρμάτου. Έτσι δεν κινδυνεύει να καεί το τελικό στάδιο από υπεροδήγηση...
(Εγώ εννοείται το έφτιαξα για να κατεβάζω την ισχύ και όχι για να οδηγήσω ενισχυτή μεγάλης ισχύος! Αφού είναι γνωστό ότι είμαι αφιερωμένος -ψυχή τε και σώματι- στο Athens QRP Net, και "ζήτω η χαμηλή ισχύς", "ζήτω το QRP"κλπ κλπ...)

Για κάθε πληροφορία ή βοήθεια μην διστάσετε να με ρωτήσετε...
73
SV1BJY
( Για την αναδημοσίευση sv4ily )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου