Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

QRSS


 Πάντοτε υπάρχει μια κινητήρια δύναμή ή μια υπόδειξη, για να ξεκινήσουμε το οτιδήποτε, αυτό είναι πραγματικότιτα, η  υπόδειξη  για να ασχοληθώ με το  QRSS ήταν ένα άρθρο στο περιοδικό SV-ΝΕΑ, το άρθρο του κ. Δαρκαδάκη SV1IW, τεύχος 125  σελ. 46-49.
Το QRSS είναι ένα παράγωγο του CW. Mε πρώτο συνθετικό το QRS που σημαίνει ελαττώστε την ταχύτητα αποστολής σας, το δεύτερο S δηλώνει την ακόμα χαμηλότερη ταχύτητα.
Ομάδες ραδιοερασιτεχνών ασχολούνται με την λήψη αλλά και εκπομπή πολύ χαμηλών σημάτων σε mW ή ακόμα και μW χρησιμοποιούν κατάλληλα πρόγραμμα έτσι ώστε ακόμα και αν δεν ακούν, το σήμα τουλάχιστον να το βλέπουν.Με την χρήση εξαιρετικά αργό CW είναι δυνατό να χρησιμοποίησετε 
μια κάρτα ήχου του Η/Υ και ένα ειδικό λογισμικό για την αποτύπωση χαρακτήρων κάτω από το επίπεδο του θορύβου.
 Υπάρχει λόγος να χειρίζουμε τόσο αργά ?

 Την απάντηση την δίνει η θεωρεία που λέει ότι, όσο πιο γρήγορα χειρίζουμε τόσο περισσότερο εύρος χρειαζόμαστε. όσο μεγαλώνει το εύρος εκπομπής μας τόσο περισσότερη ισχύς απαιτείται για να είναι το σήμα μας πάνω από τον θόρυβο.

Όλα βασίζονται στον νόμο του Shannon σύμφωνα με τον οποίο αν εκπέμψουμε απείρως αργά θα μπορούμε να επικοινωνούμε με απείρως στενό εύρος φάσματος και με απείρως χαμηλή ισχύ.

Για να μπορέσει κανείς να αποκωδικοποιήσει τα σήματα αυτά , απαιτείται μια ιδιαίτερη τεχνική που βασίζεται ουσιαστικά σε DSP (digital signal processing) και όχι στην κλασική περίπτωση χρήσης μηχανικού φίλτρου αφού τα σήματα είναι κάτω από το επίπεδο θορύβου του δέκτη.
Το audio από τον δέκτη οδηγείται σε εάν υπολογιστή με κάρτα ήχου και στην συνέχεια αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα FFT (fast fourier transformation)να κάνει την οπτική απεικόνιση.

 Η σημαντικότερη μέθοδος  για να απεικονίσουμε ψηφιακά ένα σήμα είναι με την χρησιμοποίηση  του γρήγορου μετασχηματισμού κατά fourier
Χρησιμοποιώντας το Argo άρχισα τις απεικόνισης ασθενών σημάτων πρώτα στα 30m με μια long wire με 15μ μήκος, (μέχρι χθες το βράδυ , τώρα είναι κομμένη από το χιόνι).
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα, πραγματικά όπως λέει και ο κ. Δαρκαδάκης SV1IW, χρειάζεται υπομονή και επιμονή, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει την προσπάθεια.



Παραλλαγή του QRSS είναι το ....
Dual Frequency CW (DFCW)




Μερικές δικές μου απεικόνισης χρησιμοποιώντας το Argo.




Μερικές χρησιμες διεύθυνσης αλλά δεν είναι η μοναδικές.
Το θέμα δεν τελειώνει εδώ θα τα πούμε ξανά γιατί ετοιμάζουμε κάτι πραγματικά ενδιαφέρων.
sv4ily. 73!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου